4 Ağustos 2012 Cumartesi

Ankara Masaj

Fransızca message kelimesinden eriyerek dilimize mesaj olarak geçmiş bir sözcük. Message sözcüğünün dilimizdeki karşılığı ileti kelimesidir.

İleti (mesaj), iletişimin altı temel ögesinden biridir.(Diğer ögeler; kaynak, alıcı, bağlam, dönüt, kanal.) İleti bu altı öge içinde, kaynak ile alıcı arasında aktarılmakta olan duygu, düşünce yada isteğe denmektedir.

Özellikle Tanzimat Dönemi'nden sonra dilimiz Avrupa-i Dillerin (Fransızca ağırlıklı olmak üzere) etkisi altına girmeye başladı. Tanzimat öncesi bu eğilim Arapça ve Farsça yönündeydi. Mesaj kelimesi ise Avrupa-i kökenli bir kelime olduğu için Tanzimat Dönemi sonrasında dilimize geçtiğini söylemek, doğru bir tespit olur. TDK'nin başarısızlığının bir ürünü olarak mesaj kelimesinin dilimize yerleştiğini vurgulamak değiştirilemez bir gerçektir.

Mesaj hangi yollarla karşı tarafa aktarılır peki? Mimik ve jestler; istem dışı veya isteyerek verdiğimiz bu tepkiler mesajı iletmede ana unsurlardan bir tanesidir. Dil ögesi ise mesajı anlamlı ses gruplarına çeviren, jest ve mimikten daha etkili olabilen, daha açıklayıcı bir etkendir.

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak mesajı iletme olayında da değişimde elbette ki var olmuştur, olmaya da devam edecektir. Önceleri insanlar duman, güvercin ile haberleşirken yazının ortaya çıkmasıyla; gazetecilik, mektuplaşma gibi yazıya dayalı metinler önem kazandı. Günümüzde mesaj artık internet, mail, telefon, faks aracılığıyla geçmişe nazaran daha kolay şartlarda iletilmekte. Gelecek neler getirir, kestirmek zor. Ama her gün bir buluşun yapıldığı milenyum çağında bu saydığım araçlarında geçerliliğini yitirmesi pek zaman alacak gibi görünmüyor. Mesaj her zaman iletilmeye devam edecektir. Ancak araçları zamana bağlı olarak değişecektir. Türkiye'de özellikle Ankara masaj salonlarında bir çok etkili masaj çeşitlerini bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder